Tvillingar med (tveksamt)rykte

 

fönster 2

Ja, så slutligen föll jag till föga och köpte mig ett par så kallade ”fönsterhundar”. Sedan mina vidgade utflykter i Skåneland har dessa dekorativa tvillinghundar inte lyckats att undgå mig. I var och vartannat fönster så ser jag dem.  Min nyfikenhet kunde till slut inte stilla sig så på en loppis, som jag råkade passera, noterade jag ett par till salu. Så jag passade då på att fråga försäljaren (en äldre dam) vad som var grejen med dessa vovvar. Hon berättade då för mig historien att förr i tiden var dessa porslinshundar vanliga i många sjömanshem. Det var så kallade ´sailors gifts´.  Det vill säga presenter från sjömannens långresa i Fjärran östern.
Ok. Så rart av dem men? Då kom det fram  att dessa porslinshundar placerades  i hemmets fönster och då när sjömannen hennes var hemma- ja, då stod vovvarna vända med ansiktet inåt huset. När han var borta- ja, då var det med ansiktet utåt. Jag v i s s t e det var något särskilt med dessa lite smått burleska vovvar. Dock hör detta till historien till, så de nutida vi ser, är nog förhoppningsvis bara för prydnads skull.fönster1

bild

Mitt lilla inköp  som jag placerat i ett av våra källarfönster. Med tanke på historien, så känns det som ett ganska så förnuftig placering. Å tänk om de kunde tala…3

Och by the way. Så råkade jag notera dessa två små kattminisar hemma hos mina föräldrar. Där det på några hyllor finns en samling av antika saker och ting och mitt där stod dem! Dock har vi ingen anekdot att förtälja när det gäller dem. Undrar allt vad dessa kattor besitter för små hemligheter… 

 

Det här inlägget postades i Eva, Interior, Lifestyle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>