Ostindia får nya kompisar

unnamed

När jag var 17 år började jag att jobba extra på butiken Duka i Sundsvall och det var då jag första gången upptäckte porslinet Ostindia. Vi sålde massor av porslinet. På den tiden var det trendigt att samla på mat och kaffeporslin. Varje del i porslinet kostade en hel del, så man önskade sig delar ur serien när man fyllde år och till högtider. Mina kunder var ofta mormor och farmor som köpte porslinet till sina barnbarn… Det tog lång tid innan man fick ihop en hel serie porslin….

unnamed-1 unnamed-2

2012 var året då Rörstrands servis Ostindia fyllde 80 år. För att uppmärksamma detta och samtidigt leda serien in i framtiden fick formgivarna Caroline Slotte och Anna Lerinder i uppdrag av Rörstrand att förnya servisen. Resultatet blev nya delar med det nya mönstret Ostindia Floris.

Med Ostindia Floris har Caroline Slotte låtit ett bladverk breda ut sig över koppar, fat och skålar men släktdragen från originalserien är fullt synliga. I vår växer familjen sig än större med ny tallrik 27 cm och mugg 30 cl.

ostindia_skeppet_rund

Det hela började:

Året var 1930 när Emmy Almström fick syn på en skärva av en ostindisk tallrik i ett glasskåp på sin makes kontor. Skärvan visade sig komma från lasten som bärgats från ostindiefararen Götheborg som förliste 1745. Hon tog fram skärvan, lade den på hans skrivbord och skrev en liten lapp: ”Knut. Jag tycker att Du skall göra något av den här …”. Efter en namntävling, som utlystes i samband med celebrerandet av Ostindiska kompaniets grundande, introducerades servisen Ostindia 1932. Än idag är den en av Rörstrands storsäljare och utsågs för några år sedan till Århundradets servis.

Det här inlägget postades i Food&Drinks, Interior, Maria och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>