Operation Smile

Jag har precis kommit hem från Nicaragua efter min första volontärresa med Operation Smile eller Operacion Sonrisa som det heter på spanska. Det har varit intressant omtumlande och helt fantastiskt! Operation Smile opererar läpp- och gomspalt på barn i de fattiga delarna av världen. Många barn med läpp- och gomspalt blir helt isolerade pga omgivningens okunskap, vissa kan heller inte varken äta eller prata pga av missbildningen. I och med en operation som tar ca 45-60 min  så får dessa barn möjligheten till ett helt nytt liv. Jag brukar ju lägga upp före och efter bilder här på bloggen, nu kommer det före och efter av en helt annan sort. Screen Shot 2015-05-27 at 5.20.52 PMScreen Shot 2015-05-27 at 5.19.25 PMScreen Shot 2015-05-27 at 5.17.17 PM

Klicka gärna in på Operation Smiles hemsida där kan ni se några Smile Stories, Barns berättelser före och efter operationen. När jag har berättat att jag skulle åka så är det många som blivit förvånade och undrat -men vad ska du göra där? Och hur kommer det sig att du ska åka med Operation Smile? Jag har alltid velat åka som volontär, men eftersom jag inte varken bygger broar, borrar efter vatten, jobbar inom sjukvården eller är utbildad lärare så har jag inte riktig vetat hur. Och dessutom så har det oftast varit väldigt lång tid man skulle vara borta när man åkte som volontär från ett halvår till flera år, vilket ofta blir ganska svårt av många olika anledningar. Jag har faktiskt sökt som volontär till ett barnhem i Nicaragua eller om det var Ecuador för flera år sedan. Jag läste spanska på komvux och min spanska lärare skrev ett intyg att jag pratade spanska, ja inte var det flytande men hon sa ähh flytande blir den när du kommer dit. Hur som helst så fick jag det inte och det hade inte funkat riktigt ändå eftersom man skulle vara borta väldigt lång tid. Min granne Gunilla på Bastugatan åker ofta ut på volontär uppdrag, hon jobbar vanligtvis som narkossköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus och jag frågade henne hela tiden, finns det ingen uppgift för mig där ute i världen. – Jo jag ska nog komma på något, låt mig bara tänka lite. Efter ett tag kom hon tillbaka och sa nu finns det en öppning för dig, som paper medical recorder för Operation Smile. Så när en representant från huvudkontoret i USA var här i Stockholm för ett par år sedan så gick jag  en helgkurs för att få en introduktion i paper medical recording. Med det var inte förrän nu som det blev aktuellt och när de sökte assistant paper medical recorder till Nicaragua kändes helt rätt, både i tid och land. Man är borta ca 10 dagar och hinner göra ca 90-100 operationer. När sen Gunilla ringde mig för flera månader och sa att jag blivit antagen så vill jag bara ställa mig på ett torg och skrika ut, YES jag ska åka som volontär till Nicaragua!!!!   Så tacksam att jag fått möjligheten!

 

Det här inlägget postades i Annika, Health, Lifestyle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *