Mer operation smile

Jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt mig hur det skulle bli. Men tänkte mig väl att jag som assistant paper medical recorder, och typ den enda som inte hade medicinsk utbildning skulle sitta lite vid sidan om…. Men min plats var mitt i allt. Mitt i ett fullt fungerande local public hospital, Lenin Fonseca Hospital, precis utanför operations avedelningen. Sjukhuset hade bara gjort lite plats för Operation Smile. Det var full aktivitet överallt. IMG_8607.JPG Det här skulle alltså bli min plats i 10 dagar.

IMG_8709.JPGDoris från Colombia, paper medical recorder och Vicky från USA electronic medical recorder

 IMG_8625.JPG

Vi satt precis utanför operationssalen.

IMG_8610.JPGYes! där är papperet som vi letat efter…. Som vi har skrattat under dessa dagar
IMG_8612.JPGSjukhussalen bredvid hade ca 12 bäddar och i Nicaragua bor familjen med de som ligger inne, så det var verkligen folk överallt.IMG_8630.JPGDet var liv och rörelse och varmt. Och full fart,  68 operationer utfördes under 5 dagar på det sjukhuset jag var på. Operation Smile hade 3 andra missions sites under samma tid i Nicaragua, så närmare 400 operationer utfördes. Många och viktiga papper som skulle skrivas, jag fick snabbt sätta mig in i sjuhusvokabulär på både engelska och spanska. Så annorlunda mot min vanliga vardag, kändes nästan som jag var i ett separat universum. IMG_8685.JPG

Varmt var det också, jag som svensk ville helt plötsligt absolut veta hur många grader det var, men det var ingen annan som tyckte var så viktigt. Det var iallafall inte under 35 grader.IMG_8690.JPG

Klicka här för en liten video  Sjuhuset live, video

IMG_8654.JPGVarje morgon inleds med ett morgonmöte. IMG_8603.JPGAllt material skickas från huvudkontoret i USA.IMG_8660.JPGMick Clinical Coordinator och Vicky alltid med ett skratt eller leende.IMG_8756.JPGJag tyckte det var kul att det var två till svenskar på plats. Här är sjuksystrarna Ulrika och Elisabet som jobbade på uppvakningsavdelningen.IMG_8614.JPGVicky och Markelle. Markelle jobbade med att förbereda barnen inför operationen i ett härligt lekrum.IMG_8650.JPG

IMG_8990.JPGIMG_8768.JPG

I väntan på operation. Vissa av barnen hade redan blivit opererade förra gången Operation Smile var i Nicaragua, och skulle nu få nästa operation.

IMG_8695.JPGUtanför operationssalen i väntan på operation
IMG_8661.JPGIMG_8657.JPGIMG_8656.JPG

Efter lyckad operation

IMG_8970.JPGIMG_8992.JPG

IMG_8994.JPGLite sjukhusmiljö.

IMG_8785.JPGIMG_8780.JPGIMG_8779.JPG

Efter  luncherna som bestod av pollo y arroz ( kyckling och ris) så smet Vicky och jag ut och utforskade omgivningarna lite snabbtIMG_8633.JPG
IMG_8679.JPGIMG_8677.JPGIMG_8680.JPGDricka köpes  i små plastpåsar med sugrör, som en egengjord liten festisIMG_8645.JPGIMG_8717.PNGIMG_8646.JPGIMG_8667.JPGEn snabb sväng in i sjukhuskyrkan för lite kontemplation.IMG_8761.JPGOch en väldigt kort sväng i solen.

Jag hade ju sånt problem med vad jag skulle packa för kläder. För vad har man på sig på ett sjukhus i Nicaragua? Det var ingen direkt dresscode för paper medical recorders. Första dagen när jag svängde runt i en klänning så fick jag frågan om jag hade med mig mina scrubs. -Ähhm nej tyvärr jag har inga. -Inga problem vi fixar till dig för vi vill gärna att du ska vara med på operation. IMG_8936.JPGTack Ulrika för kläderna, nu har jag till nästa gång.

IMG_8803.JPGVissa kvällar jobbades det sent på hotellrummet. Alltid med många skratt……..

Ja jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på när jag åkte, men det har varit helt fantastiskt att få vara med att göra skillnad, att få hjälpa till att sprida smiles i världen. Jag hade heller ingen aning om om det skulle vara hierarkiskt, och då fullkomligt medveten om att jag skulle vara långt ner i rang, men  fullkomligt ödmjuk inför min uppgift. Nu var det inte hierarkiskt, vi var alla ett team. Ett härligt och underbart team!

 

Det här inlägget postades i Annika, Health, Lifestyle och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *